5 Aralık 2020 Cumartesi

HEM HAKİM MAHKUM OLUNMAZ

 Bedüzzaman Said Nursinin iman hakikatları üzerine söylediği çok güzel açıklaması var.Şöyle ki : Sonsuz irade kudret ve ilmi olan bir yaratıcıya yani Allah'a inanılmazsa sonsuz sayıda atoma sonsuz irade ve kudret ilim vermek zorunda kalınılır ve sonsuz sayıda atomu ilah edinmek durumunda kalınılır. Çünkü canlılar hücrelerden hücreler atomlardan oluşur. Mesela insan gıda aldığında o gıdaki demirin atomu bir endüstri mühendisinin tüm fabrikayı bilip işletmesi gibi tüm vücudu bilip doğru yere gitmesi lazım gelir. Bir kimya mühendisi gibi nelere reaksiyona gireceğini bilmesi gerekir  tüm bunları bir program çerçevesinde yapacağı için bir bilgisayar mühendisi gibi programını yapması gerekir bir atomda bu ilimler yoktur.

İşin kudret tarafına baktığımızda ise şöyle bir sonuç çıkıyor. Vücudu oluşturan  atomlar olduğuna göre 

her bir atom diğer tüm atomlara vücud sisteminin bir parçası olması için hem emir vermesi gerekir ki vücudata doğru dizilsin emir vermesi hakimliktir hem de  doğru dizilip vücudun bir parçası olarak bir yer edinmesi gerekir ki bu da mahkumiyettir. 

Bedüzzaman bu durumu hem hakim hem mahkum olunmaz diye tabir etmiştir. Atomun hem sonsuz kudreti olacak hem bir vücudu meydana getirmek için sonsuz sayıda kudretine muhtaç olacak bu bir paradokstur mümkün değildir

İşin sonsuz irade boyutunu düşünecek olursak atomun nerede olup olmayacağına bir atom hem karar verecek hem sonsuz sayıda atomun kararına boyun eğecek bu da mümkün değildir. Küfür böyle paradokslara böyle imkansız şeylere sebep olur. 

Bir de bu demir atomun vücud sisteminde fazlılık olup dışkıda atılma ihmali var ki atom sonsuz ilim kudret sahibi olsa dışkının bir parçası olmayı istemez niye insanların iğrendiği bir şeyde olsun ki.

Doğrusu akıl sonsuz kudret ilim sahibi olan bir ilahın yani Allahın bir vücudu meydana getirmesini mantıklı bulur


Hiç yorum yok:

ALLAH GÜZEL İSİMLERİ(ESMAÜL HÜSNA) VE KAİNAT VE KORONA VİRÜSÜNÜN HAYIRLI TARAFLARI

Kuranı kerimde Bakara 180 de"En güzel isimler Allah’ındır; bu güzel isimlerle O’na dua edin, O’nun isimleri hakkında doğru inançtan sap...